На днешния ден през 1989 г. английският инженер  Тим Бърнърс-Лий

...
На днешния ден през 1989 г. английският инженер  Тим Бърнърс-Лий
Коментари Харесай

Преди 32 г. Тим Бърнърс-Лий представя идеята си за World Wide Web

На днешния ден през 1989 година британският инженер  Тим Бърнърс-Лий показва концепцията си за World Wide Web. Тя е изложена в документа Information Management: A Proposal.

 Тим Бърнърс-Лий управлява и нейната първа реализация в мрежата на Европейската организация за нуклеарни проучвания ЦЕРН в края на 1990 година. Днес това е една от главните Интернет услуги и от време на време двете понятия се употребяват като взаимно заменяеми, въпреки това да е неопределено. По-скоро Интернет е фундаментът, а Уърлд уайд уеб е надстройката.

Термините Интернет и Уеб биват използвани постоянно без да се прави разлика сред тях, само че те са за разнообразни неща. Интернет е световната система от взаимно свързани компютърни мрежи, до момента в който уеб е една от услугите, предлагани по Интернет. По-конкретно, Уеб е сбирката от документи и други запаси, които са свързани чрез хипервръзки и URL, намиращи се на уеб-сървъри, които биват доставяни на потребителите с уеб-браузъри.

Началото на уеб е сложено от Тим Бърнърс-Лий, помощник на Европейската организация за нуклеарни проучвания (CERN) в Женева (Швейцария). Първите хипертекстови системи се появяват още през 60-те години на ХХ век, само че Бърнърс-Лий пръв ползва тази технология към разпределена компютърна мрежа. През 1989 година той насочва предложение до управлението за основаване на хипертекстова система „ Mesh “, която да обслужва осведомителните потребности на CERN. През идната година Бърнърс-Лий стартира работа дружно с белгиеца Робер Кайо (компютърен експерт с доста проницателен и радостен характер) и към края на 1990 година главните съставни елементи на системата са подготвени: мрежов протокол HTTP, маркиращ език HTML, първият уеб браузър и редактор WorldWideWeb (преименуван по-късно на Nexus, с цел да не се бърка с Уеб), първият уеб сървър CERN httpd и първите уеб страници, на които е разказан самият план. Те са предопределени за работната станция NeXTcube и по тази причина малко по-късно се постанова основаването на елементарен текстов браузър, който да бъде елементарно портативен към разнообразни компютърни системи – Line Mode Browser.

На 6 август 1991 година Тим Бърнърс-Лий разгласява известие в Usenet групата alt.hypertext, с което на процедура прави осведомителната система World Wide Web обществена услуга, налична в Интернет. Първият уеб сървър отвън Европа стартира да действа месец по-късно в Станфордския линейноускорителен център. 

На 30 април 1993 година CERN афишира, че Уеб ще може да бъде употребена свободно и гратис от всички. През 1994 година е учредена организацията World Wide Web Consortium, включваща разнообразни заинтригувани организации и имаща за цел одобряването на техническите стандарти, свързани с действието на Уеб.

През втората половина на 90-те години на ХХ век с все по-широкото разпространяване на достъпа до Интернет Уеб стартира да се трансформира във значимо маркетингово средство. Много предприятия основават свои уеб уеб сайтове, появяват се първите профилирани уеб сайтове за електронна търговия.

След 2002 г. достъпът до високоскоростен Интернет бързо нараства и се утвърждават сполучливи бизнес модели, основани на World Wide Web, като тези на Гугъл, eBay и Amazon.com. През идващите години пораждат всеобщи обществени мрежи, като MySpace и Фейсбук. Широко се популяризират форми за шерване на наличие, като блоговете, или системи, при които наличието се основава и поддържа от самите консуматори, като Уикипедия. Този нов модел за продан на информация сред голям брой самостоятелни консуматори постоянно се разказва с понятието Web 2.0.

 

Сър Тимъти (Тим) Джон Бърнърс-Лий  

(Sir Timothy John Berners-Lee) е британски физик и компютърен експерт и основател на World Wide Web. Днес той е шеф на консорциума W3C (World Wide Web Consortium), който основава разнообразни стандарти за WWW. Има няколко почетни докторски степени.

През март 2000 година списанието Times включва Тим Бърнърс-Лий в листата на „ 100-те най-важни персони на ХХ век “. На 15 април 2004 година става първият адресат на новоучредената премия „ Награда за технология на хилядолетието “. Същата година е отдаден в рицарство от кралица Елизабет II и му е дадена премията Орден на Британската империя.

През 1994 г. Бърнърс-Лий е поканен да оглави катедра в Масачузетския софтуерен институт. Тогава той основава и оглавява и интернационалния консорциум W3С, който основава и усъвършенства стандартите за технологията WWW. Днес консорциумът на Бърнърс-Лий W3C се грижи световната мрежа да остане открита, без патент, непритежавана от никого и безвъзмездна.

През октомври 2009 той признава, че двете наклонени черти (//) в  уеб адресите всъщност са ненужни, само че по времето на основаването им са изглеждали като добра концепция.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР